Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör näringslivet i Luleå motivera sitt förslag till dragning av Norrbotniabanan. Foto: Genrebild/Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Företag vill se gigantisk bro när Norrbotniabanan dras till Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Företag och organisationer i Norrbotten vill se en östlig dragning av Norrbotniabanan i Luleå. Det skulle innebära att en gigantisk bro byggs mellan Svartön och Hamnholmen.

Norrbotniabanan är en 27 mil ny kustnära järnväg som ska byggas mellan Umeå och Luleå. Trafikverket överväger två alternativ när det kommer till banans dragning in till Luleå, en östlig respektive västlig riktning.

Det regionala näringslivet vill ha en östlig dragning, det visar en ny rapport från Norrbottens Handelskammare. Totalt 79 procent är för det alternativet, medan resterande föredrar den västliga.

Norrbotniabanan

Flyg och järnväg påverkas

Kopplingen mellan järnväg och flyg lyfts fram som en viktig anledning för det östliga alternativet. Medan de som föredrar det västliga alternativet är oroliga för den östliga dragningens påverkan på sjöfarten.

Totalt är det 56 företag, stora och små, som svarat på enkäten.

I klippet – hör företag, kommun och region motivera sitt alternativ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotniabanan

Mer i ämnet