Foto: SVT/Arkiv

Förlängda restriktioner i Kiruna – inga tecken på förbättrat smittläge

Uppdaterad
Publicerad

Kiruna kommun förlänger de lokala restriktionerna till och med fredag. Det innebär bland annat fortsatt fjärrundervisning för högstadiet och stängda fritidsanläggningar.

Region Norrbotten har fortsatta problem med att kunna redovisa tillförlitlig statistik, men de siffror som finns att tillgå visar på ett fortsatt allvarligt läge i Kiruna.

Stor smittspridning

Av 224 registrerade fall för veckans första två dagar kommer 82 från Kiruna.

– Det är på det ungefärliga underlaget som vi har fått göra ett sannolikhetsresonemang. Vi ser i alla fall inga indikationer på att läget har blivit bättre, säger kommundirektören Lennart Andersson.

Det innebär att högstadiet har fjärrundervisning veckan ut och att elever från förskoleklass till årskurs sex har kan vara hemma om de klarar sig själva eller har tillsyn.

Nytt möte om krisläget

Kiruna kommun uppmanar också vårdnadshavare att i möjligaste mån minimera barnens kontakter med personer utanför det egna hushållet.

På torsdag väntas mer tillförlitliga siffror för smittläget komma från region Norrbotten och på fredag morgon återsamlas Kiruna kommuns krisledningsgrupp för ett nytt beslut. Förhoppningsvis ska åtgärderna och krismedvetenheten börja ge resultat.

– Min högst ovetenskapliga iakttagelse är att Kirunaborna är mer på tårna nu, säger Lennart Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet