Föroreningen oroar stugägare

Uppdaterad
Publicerad

Vattnet ska inte drickas – det är rekommendationen till stugägare och året-runt-boende i Lulnäset efter att rester av det giftiga ämnet PFAS hittats i vattnet.

I dag körde Luleå kommun ut vattenbehållare till Lulnäset och Lulnäsudden. Det var igår som Försvarsmakten informerade om att de hittat det giftiga ämnen PFAS i dricksvattnet. Ett ämne som läckt ut från gamla brand-släcknings-övningar på F21-området.

–  Telefonen har gått varm. Det är många som har ringt och varit oroliga, säger  Thomas Lindholm, ordförande vid  Lulnäsets vattenförening.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

Halten i vattnet är 1900 nanogram per liter. 20 gånger mer än Livsmedelsverkets rekommendation. Ett 80-tal sommarstugor får sitt vatten från den nu undersökta brunnen och det finns även privata brunnar. I området finns et 15-tal åretruntboende och bland dem flera barnfamiljer.

Det var från 70-talet fram till början av 90-talet som ämnet användes frekvent i brandövningar på F21.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

Mer i ämnet