Försäkringskassan: ”Norrbottningar friskast i landet”

Uppdaterad
Publicerad

Försäkringskassan har lyckats bäst i Norrbotten när det gäller att pressa ned sjuktalen.
– Nu är norrbottningen friskast i landet, säger Maria Hemström Hemmingsson, tillförordnad generaldirektör på Försäkringskassan.

Under 2003 hade Norrbotten nästan 25 sjukdagar per tusen försäkrade och det var en av de sämsta noteringarna i hela landet.

Men nu är det en helt annan bild som kommer fram i försäkringskassans nya statistik.

”Bäst i landet”

Under januari 2019 var sjuktalet knappt åtta dagar per försäkrad och två av tre sjukskrivna har alltså blivit friska eller fått avslag på sina ansökningar.

– Våra duktiga anställda i Norrbotten har jobbat oerhört bra  med att få bukt med höga sjuktalen. Vi har fantastiska handläggare och ett bra län. Det går bra här. Bäst i landet, Så är det, säger försäkringskassans tillförordnade generaldirektör Maria Hemström Hemmingsson, som i dag besökte Arvidsjaur.

Men trots de låga sjuktalen så finns det orosmoln i form av ett högre inflöde av sjukskrivningar med läkarintyg.

– Det är något vi inte kan påverka. Det kan handla om arbetsmiljön på arbetsplatserna eller om läkarnas benägenhet att sjukskriva.

Är du orolig för att de låga sjuktalen ska bli högre?

– Det kan leda till fler människor blir sjukskrivna och vi vet att de då kan fastna i ett bidragsberoende och ett utanförskap. Det ororar oss eftersom sjukskrivningar inte alltid är den bästa vägen för att bli frisk, säger Maria Hemström Hemmingsson.

Sjukpenningtalet är ett mått på sjukskrivningarnas omfattning. Regeringen har satt som mål att sjukpenningtalet ska vara högst 9,0 dagar i december år 2020.

Källa: Försäkringskassan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer