Vissa forskare har aldrig åkt skoter tidigare. Foto: SVT

Forskare övar under tuffa förhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Just nu förbereder sig ett antal forskare för en forskningsexedition på Antarktis. Övningarna blev mer realistiska än de hade förväntat sig.

Det visade sig att vintern i Abisko kan vara ganska lik sommaren på Antarktis. Under tisdagen var det hårda vindar och snöfall på tvären.

– De här förhållanden kan vi aboslut stöta på där nere. Temperaturmässigt kan det också vara ungefär likadant, säger expeditionsledaren Håkan Grudd.

Det är forskare från Sverige, Storbritannien och USA som förbereder sig för expeditonen som ska genomföras i december, under den antarktiska högsommaren.

Vissa forskare har aldrig åkt skoter tidigare. Foto: SVT

Och bara en sån sak som att behärska en snöskoter i snöstorm behöver man träna på. Några hade aldrig sett – och än mindre kört – skoter förut.

Men på Antarktis ska det handla mer om forskning än om polaräventyr.

– Vi ska försöka minimera äventyren på så vis att vi identifiera de faror som finns och försöka förebygga dem, säger Håkan Grudd.

Förutspå klimatet

Forskningen då? Ja, det handlar om att beräkna hur mycket isarna på Antarktis har smält sedan istiden fram tills idag.

Det är data som ska bli modeller för andra forskare som ska förutspå klimatet i framtiden.

– Vi ska berätta för data modellerna hur tjock isen har varit och hur mycket den har sjunkit ihop. Kan de matcha de med sina modeller så har de mycket mer tillförlitlig modell för att också prognostisera hur kilmatet kommer att bli i framtiden, eller hur inlandsisen kommer att förändras i ett givet klimatscenario, säger forskningsledaren Arjen Stroeven.

Här kan du se hela inslaget om forskarnas förberedelser

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.