Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, menar att det kan vara intressant att titta närmare på vissa saker. Foto: Nellie Andersson/SVT

Forskare vid LTU ser betydelse av att följa upp intensivvården

Uppdaterad
Publicerad

Hur har sjukvårdspersonal, patienter och anhöriga påverkats av intensivvården i samband med covid-19? Detta kan vara betydelsefullt att undersökare närmare, enligt forskare vid Luleå Tekniska Universitet (LTU).

Det är inte klart om det blir någon forskning inom området, men Åsa Engström, professor i omvårdnad vid Luleå tekniska universitet, LTU, menar att de ser det som betydelsefullt att följa upp hur livet påverkats efteråt, både för patient, närstående och personal.

 – Dels personalen, hur det här speciella har varit, både i den här miljön och om man tänker inom intensivvården att man arbetat med nya kollegor, i andra lokaler än man är van vid och att miljön varit annorlunda. Också det här med att snabbt ställa om till en annan typ av verksamhet och hur det påverkat. 

Åsa Engström säger också att de närstående har varit i en speciell situation då man inte kunnat besöka sina anhöriga.
– Även patienterna har en resa tillbaka. 

Ta reda på vad som behövs efteråt

Åsa Engström menar att ett intresse för frågan väckts i och med att situationen inom sjukvården på grund av coronaviruset ser annorlunda ut än vad den brukar göra.
- Det skulle vara av betydelse att veta vilka behov som finns efteråt och hur livet ser ut efteråt. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet