Klimatförändringarna innebär färre kalla dagar på vintern.

Forskaren om snabba klimatförändringar i norr

Uppdaterad
Publicerad

– Klimatförändringarna är redan här, säger Gustav Strandberg, klimatforskare vid SMHI, i en kommentar till den nya analysen av hur medeltemperaturen ökat i europeiska städer.

– Det här sätter fingret på två saker som vi vetat länge: Dels att klimatförändringarna redan är här och att temperaturökningen är störst längst norrut, säger Gustav Strandberg.

Uppvärmningen förstärks

Hur kommer det sig?

– Det finns förstärkningseffekter som sker kring Nordpolen på högre breddgrader. En av dessa är att har man en liten uppvärmning som gör att snö och is drar sig tillbak, istället då för kall och istäckt yta som reflekterar mycket av solstrålningen, får man istället en varm och mörk yta som hav eller land. Dels är den varmare men den absorberar också mer av inkommande solstrålning. Det gör att den lilla uppvärmningen från början förstärks.

Varmare sommar

Förutom en ökning av medeltemperaturen, vad kan man mer se förförändringar i vädret?

– En konsekvens av uppvärmningen är att det blir fler varma dagar på sommaren och färre kalla dagar på vintern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer