Forskarens uppmaning: ”Bättre att hyra skidkläder än att köpa”

Uppdaterad
Publicerad

Mindre konsumtion för miljöns skull – men samtidigt livskraftiga företag. På Luleå Tekniska Universitet börjar det nu forskas kring hur det här ska kunna gå till.

-  Vi måste börja konsumera mindre och använda våra prylar längre och mer effektivt. Men samtidigt behöver vi ha livskraftiga företag, säger Thomas Zobel, forskare vid Luleå tekniska universitet, LTU.

Han är en av två forskare vid Luleå tekniska universitet (LTU) som nu drar igång ett forskningsprojekt om hur företag som producerar friluftsprodukter kan bli mer involverade när konsumenterna återanvänder deras produkter.

Bättre alternativ än försäljning

Han tar exemplet med företag som även börjat sälja begagnade varor av det egna märket.

– Det är oftast producenten av en vara som bäst vet hur man fräschar upp och lagar varan och som kan ge den bästa informationen till konsumenten, säger Thoms Zobel.

Andra gånger kan uthyrning av kläder och produkter vara ett bättre alternativ än försäljning.

– För en familj som tillexempel bara åker skidor en vecka per år kan det vara bättre att hyra skidkläder än att köpa, vilket kan bli väldigt dyrt.

”Samhället har inte kommit särskilt långt”

– Samhället har inte kommit särskilt långt än när det gäller det här, men vi tror nog att det kommer att öka mer och mer framöver, säger Thomas Zobel som tillsammans med forskarkollegan Åsa Ericsson nu kommer att fördjupa sig i ämnet för att sedan kunna sprida kunskapen vidare.

Projektet på Luleå tekniska universitet är finansierat av familjen Kamprads stiftelse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.