Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör forskaren Cenk Damiroglu om vilka utmaningar som skidanläggningarna i norr står inför. Foto: Per-Anders Fredriksson/SVT

Därför kan nya klimatet lyfta skidturismen i norr

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren Cenk Demiroglu tror att det finns möjligheter att få fler att välja norra Sverige i stället för snökrisande Alperna. Men det gäller att skidanläggningarna marknadsför sig på rätt sätt.

Cenk Demiroglu är universitetslektor vid institutionen för geografi vid Umeå universitet. Han har studerat klimatförändringar och skidturism under många år.

Att snöförhållanden i Alperna har förändrats är uppenbart vid vilken tv-sändning från någon av skidgrenarna som helst. Frågan är hur turistströmmarna kommer att förändras.

Vill lyfta kylan och mörkret

Det finns möjligheter att i vart fall få en del att styra norrut, tror Cenk Dmiroglu. Men det finns utmaningar och det gäller att vända dem till en sin fördel.

Dit hör till exempel mörkret och kylan som råder under en stor del av skidsäsongen i norra Sverige.

– Man kan marknadsföra det som en del i den arktiska upplevelsen, säger han.

Här är de tuffaste utmaningarna

Det finns andra svårigheter för skidanläggningarna i norra Sverige som är desto mer utmanande.

I klippet berättar Cenk Damiroglu mer om dessa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.