Forskning i Abisko: Kan mänsklig kunskap påverka en kartas utseende?

Uppdaterad
Publicerad

Ett pilotprojekt har genomförts i Abisko under sommaren där forskare har studerat ett nytt sätt att göra kartor genom att ta med mänskliga känslor och kunskap om området.

Kan människors känslor och kunskap påverka en kartas utseende över ett område? Karin Svensson, som har sommarjobb på STF i Abisko, vet inte om det är så och hon har heller inga förväntningar även om hon deltar i projektet.

– Men det skulle vara spännande att se om man lägger till det som en dimension när man gör kartor framöver, den mänskliga upplevelsen av området man gör kartan över, säger Karin Svensson till Sameradion & SVT Sápmi.

Flera universitet

Det är flera universitet i England som driver det EU-finansierade projekt. Projektet har flera mål, bland annat att ta reda på hur man kan inkludera människors kunskap och erfarenhet av fjällen i bevarande och beslutsfattning och att människor som bor i området ska kunna bidra till effektivare verktyg för hållbar naturanvändning och skydd av miljön.

Målet med projektet

Resultatet av projektet ska kunna ge mer inkluderande och representativa kartor över fjällen.

– Karta över fjäll och natur är från satellit, det kommer stora bilder överifrån och ned. Vi ville börja från jorden och från landet uppåt och höra hur folk ser, hör och känner land och naturen och miljön. Olika saker ska bidra till bättre kartor och mer inkluderande kartor, säger socialantropolog Roger Norum, som arbetar i projektet, till Sameradion & SVT Sápmi.

Speciell kunskap

Norum berättar att de varit i kontakt med samebyn i området och vill väldigt gärna få gå ut på vandring med samebymedlemmar eftersom de besitter en speciell kunskap. Karin Svensson kände en skillnad direkt när hon lämnade E-10:an och asfalten.

– Här är naturen orörd, nästintill, det är ingen asfalt. Jag känner mig fri! skrattar Karin Svensson och slår ut med armarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet