Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Solpaneler i kallt och snöigt klimat – så fungerar de bäst. I klippet berättar forskningsingenjören Alexander Granlund i Piteå. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Därför fungerar solpaneler bättre i norra Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Solpaneler är hett efterfrågade av både privatpersoner och företag. I Piteå forskar man nu på hur dubbelsidiga solpaneler ska fungera effektivt i snörikt och kallt klimat – och kylan är inte bara till nackdel.

–  Det finns en vinning med att vi har kallare här uppe i norr, säger Alexander Granlund, forskningsingenjör på Research Institutes of Sweden (RISE).

Vid Acusticum i Piteå finns en storskalig forskningsanläggning för dubbelsidiga solpaneler. Solvåg, som anläggningen heter, ska ge svar på hur produktionen påverkas av kyla, vind, olika lutningsvinklar, reflektion från mark och så vidare.

På anläggningen forskar man särskilt på hur mycket solpanelerna presterar under vintermånaderna.

– Vi håller på att titta på stora tak med låg lutning som pekar öst och väst. Här uppe i norr har vi högre vinklar där solbanan är annorlunda. Det forskas även på halvledarmaterial, perovskiter som används tillsammans med kisel för att använda solljusets spektra och ta ut mer energi från panelerna, säger Alexander Granlund.

Bygga så snön försvinner

Under november, december, januari  finns det knappt någon solgenomstrålning alls på grund av snön. Men i februari, mars börjar det verkligen komma i gång. Så har man en solpanelsanläggning så ska man se till att den är snöfri när våren närmar sig.

– Det absolut bästa är att bygga anläggningen på ett sånt sätt att den inte ansamlar snö alls, genom att ha en brant lutning och ha det på ett tak där det inte behövs snörasskydd, säger Alexander Granlund.

I klippet hör du forskningsingenjör Alexander Granlund berätta om hur man bäst får solpaneler att fungerar i kallt klimat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.