Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg, forskare i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, Foto: Luleå tekniska universitet

Forskningsmålet: De flesta barn ska gå eller cykla till skolan

Publicerad

Projektet Aktiva skoltransporter vid Luleå tekniska universitet tilldelas 15,8 miljoner kronor. Målet med projektet är att allt fler barn ska cykla eller gå till skolan.

– Visionen är att 80 procent av barnen i grundskolan ska använda aktiva skoltransporter, säger Anna-Karin Lindqvist, lektor i fysioterapi vid Luleå tekniska universitet.

År 2015 startade Anna-Karin Lindqvist och Stina Rutberg, biträdande professor i fysioterapi, projektet som nu har utvecklats till Sicta, Sustainable Innovation for Children Transporting Actively 2.0 (se faktaruta).

Målet

Forskarna har nu tilldelats medel från Vinnova och målsättningen är att de kommande två åren skapa ett digitalt koncept som är enkelt och kostnadseffektivt för skolor att använda sig av för att fler barn ska gå eller cykla till skolan.

Motivera barnen

De båda forskarna betonar i ett pressmeddelande att det är viktigt att involvera de som ska göra jobbet – barnen och lärarna. Det handlar bland annat om att använda spelmoment för att öka motivationen hos barnen.

I dag är det strax över 50 procent av Sveriges grundskoleelever som går eller cyklar till skolan.

Sicta 2.0:

Luleå tekniska universitet är projektägare. Bland de 17 medverkande parterna finns bland annat kommuner, företag, forskningsinstitut, ideella organisationer, Linköpings universitet och Högskolan i Dalarna. Forskarna samarbetar även med liknande projekt i Finland och USA.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.