Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Sälbeståndet blir allt större och i framtiden kan det bli tillåtet med licensjakt. Därför vill Region Norrbotten förändra reglerna kring försäljningen av sälprodukter. Foto: Darko Vojinovic/TT

Förslaget: Licensjakt på säl om ett år

Uppdaterad
Publicerad

Det växande sälproblemet i Bottenviken kan vara på väg mot en lösning. Om ett år kan licensjakt vara infört och då kommer säl att kunna jagas som älg.

På fredagen hölls en stor konferens i Luleå om det allt större sälbeståndets nutid och framtid. I dag finns det 30.000 sälar i Bottenviken och de äter cirka 120 ton fisk per år och hotar därmed starka varumärken som löjrom och surströmming.

”Älskar sälar”

Den rutinerade säljägaren Anna-Carin Westling har sett utvecklingen på nära håll.

– Jag älskar sälar, men de är alldeles för många och vi måste hitta en balans med kustfisket. Jag tycker att man ska leja jägare som kan skjuta av en hel del sälar, säger hon.

Anna-Carin Westling sköt själv 121 av de 499 sälar som fälldes under förra årets skyddsjakt.

– Det är en svår jakt. Sälar är oerhört intelligenta djur som ofta väljer att ligga och mysa på de sälreservat som finns.

”För stark art”

Länsrådet Johan Antti vill att länsstyrelsen i framtiden ska få en regional sälförvaltning för att bland annat bestämma kvoter på avskjutning.

– Om vi kan klara det när det gäller rovdjuren så klarar vi också att förvalta sälarna som nu blivit för många och en allt för stark art.

– Nu krävs det att fler sälar skjuts för att reglera toppen av beståndet, säger Johan Antti..

Licensjakt på säl

Och så kan det bli också, enligt Kristina Yngwe (C), ordförande i riksdagens miljö-och jordbruksutskott.

Hon tror att säl kan jagas som älg redan om ett år.

– Om man tittar på de motioner som kommit in till utskottet om sälar så finns det en majoritet av partier som vill införa licensjakt och jag tror att det blir så också. En licensjakt lösa många av de konflikter kring sälarna som finns i dag, säger Kristina Yngwe.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer