Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Forskare i Luleå försöker använda gruvavfall till att fånga in koldioxid Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Forskare i Luleå försöker använda gruvavfall till att fånga in koldioxid

Uppdaterad
Publicerad

Nu ska forskare vid LTU undersöka om typiskt svenskt gruvavfall från metallutvinning kan växlas upp – från att vara något vi vill bli av med till att faktiskt göra nytta för klimatet.

Forskare vid Luleå tekniska universitet undersöker om gruvavfall från norra Sveriges gruvor kan användas för att fånga in koldioxid ur luften och omvandla den till bikarbonat. Tanken är att injicera bikarbonaten i svensk bergrund, för att på så sätt lagra koldioxiden för all framtid.

 Våra tidigare studier har visat att gruvavfall som inte används idag, kan vara en kostnadseffektiv metod för att fånga in koldioxid som sedan kan lagras permanent, säger projektledaren Ulrika Rova, professor i biokemisk processteknik vid Luleå tekniska universitet.

Forskarnas mål

Det gruvavfall som studeras är särskilt rikt på kalcium, kisel och magnesiumhaltiga mineraler – en fördel vid koldioxidinfångning. För att snabba på processen används enzymet karbanhydras.

Forskarnas mål är att på sikt kunna fånga in och lagra såväl utsläpp från industrier, som koldioxid som redan finns i atmosfären.

I klippet berätta professorn Ulrika Rova om processen som skulle ta 100 år i naturen – och som tar bara några timmar i labbet.

Projektet är unikt i Europa och finansieras av Energimyndigheten inom ramen för Industriklivet

Samarbetspartners i projeket är Boliden, LKAB, och Copperstone Resources och avfall deras gruvor används i forskningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.