Fick brandbomb kastad mot husvagnen

Uppdaterad
Publicerad

Några personer kastade i natt in en molotovcocktail under en husvagn i Kiruna där en familj från Rumänien låg och sov.

Sju eller åtta personer låg och sov i husvagnen när Greurusi Petre-Crinu i natt vid tvåtiden hörde bilar närma sig och tittade ut.

– Det kom tre-fyra bilar och min familj låg och sov. De som kom hade fyllt en falska med bensin och kastade mot husvagnen.  Jag lyckades släcka elden och ringde sedan polisen, berättar Greurusi Petre-Crinu.

– Jag tittade på en av dem och det var inga barn. En av dem hade som jag, säger han och visar på skäggstubbet.

Det var en petflaska innehållande bensin, en så kallad molotovcocktail, som hade kastats in under en husvagn. Petflaskan hade en lång pappersbit som man försökt tända eld på.

– Själva vätskan hade inte fattat eld utan lyckligtvis hade elden slocknat, säger polisens vakthavande befäl Mikael Norén till SVT Norrbotten.

– Det här hade kunnat gå riktigt illa. Vid tvåtiden på natten ligger man ju normalt och sover. Det är mycket allvarligt och det är därför vi har rubricerat händelsen som försök till grov mordbrand, säger vakthavande Mikael Norén.

Angav sig själv

Efter lunch på fredagen kom en man in på polisstationen i Kiruna och sa att han varit delaktig i brottet. Mannen släpptes efter att polisen identifierat honom. Mannen kommer att förhöras imorgon när han fått en försvarare tilldelad. Detta eftersom han vill ha en advokat närvarande vid förhöret.

Har det förekommit attacker mot EU-migranter i Kiruna tidigare?

– Inte mig veterligen, säger förundersökningsledare Agneta Hansson.

Familjen Petre-Crinus husvagn står uppställd på en långtidsparkering i Kiruna och nu känner de stark oro.

– Varför är jag ett problem för dem? Jag har inga problem med någon eller något här. Nu är vi rädda och sover i bilen vid husvagnen, säger Greurusi Petre-Crinu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer