Foto: SVT

Luleå kommuns danssatsning – första föreställningen klar

Publicerad

Dansinitiativet har fått i uppdrag av Luleå kommun att sjösätta Luleå dansresidens som nu blir verklighet i form av scenkonstföreställningen ”Hidden Escapes” om skam och stolthet på Kulturens Hus i Luleå.

Det var i slutet av förra året som Luleå kommun beslutade att satsa på 1,7 miljoner kronor på dans, varav 300 000 sattes av till att skapa ett dansresidens dit nationella och internationella danskonstnärer ska kunna söka sig för att utveckla sin konstform i utbyte mot produktioner för Luleåborna. Nu är den första föreställningen klar att visas för publik.

– Uppdraget vi har fått är att sjösätta det 2018 och sen kommer vi att göra en utvärdering och ett underlag till Luleå kommun där vi lägger fram så här har vi fördelat pengarna, så här ser behoven ut och det här är utmaningarna. Sedan får vi se vad politiken tar för beslut för följande år, säger verksamhetsledaren och dansaren Marie Wårell.

Marie Wårell berättar att de avsatta pengarna inte täcker kostnaderna utan att det hela har gått att genomföra genom samarbete med Dansinitiativet.

– Det är ganska mycket pengar som går åt till kostnader som inte är till själva produktionen, men nu har vi genom samproduktionsformen ändå lyckats få loss ganska mycket till själva dansarbetet.

Nationella dansare

Verksamhetsledaren Marie Wårell är glad över att ha lyckats med att få till en profil med både en nationell och en internationell förankring i form av dansare från Finland och Danmark, samt koreografen Moa Autio från Kiruna.

– Det känns ju fantastiskt. Det känns jättekul att få vara del av det eftersom jag också vet hur stort arbete som det varit att få igenom det och nå hela vägen hit. Och det känns jättekul att få vara den första personen att arbeta med dansresidenset, säger Moa Autio, koreograf.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.