Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) är inte orolig över att bygget av lägenheter i Kronandalen i Luleå dragit ut på tiden. Foto: SVT

Första spadtaget för 80 nya hyreslägenheter i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen togs första spadtaget för 80 nya lägenheter i kvarteret Bärmesen i Kronandalen i Luleå. Men än är det långt kvar tills bostadsbolaget Heimstaden uppfyllt sin del av det avtal som skrevs vid köpet av Lulebos lägenheter 2016.

År 2016 köpte Heimstaden, som då hette Nordhalla, 1 278 lägenheter av kommunala Lulebo, och Riksbyggen köpte 1 600 lägenheter. Genom avtalet förband sig Heimstaden att bygga 250 nya lägenheter inom fem år och 500 lägenheter inom 9 år.

Tagit tid

– Vi kämpar på bägge parter med planprocesser, bygglov och undersökningar för att nå de målen. Vi siktar helt klart på att uppfylla det vi har avtalat, säger Tom Rasmussen, fastighetsutvecklingschef Heimstaden.

Varför har det tagit sådan tid?

– Detaljplaner och byggprocesser tar sin tid. Bägge parter måste vara noggranna så att vi bygger bra och bygger rätt.

Luleås kommunalråd Niklas Nordström (S) är inte oroad över att det tar tid.

– Det är inte något konstigt med det. Det viktiga var att vi fick hit två nya aktörer och eftersom kommer de uppfylla sina mål, säger han.

”Vi känner oss trygga”

Om Heimstaden inte skulle uppfylla sin del av avtalet skulle det enligt avtalet från 2016 innebära 200 000 kronor i vite per obyggd lägenhet.

– Det viktigaste är inte vitet utan att det blir bostäder. Vi känner oss trygga med de båda aktörerna.

Om det inte hinner bli klart enligt avtalet, varför har ni då skrivit avtal som inte går att uppfylla?

– Det viktigaste är att vi är överens. De kan ju inte bygga om det inte finns färdiga detaljplaner och man kan inte bygga bostäder om det inte finns tillräcklig efterfrågan. Avtal och viten är inte det vi ska rida på, det viktigaste är bostäder.

”Nu blir det verklighet”

Vad har du för tankar när spadtagen nu tas?

– Det är så skönt. Som kommunpolitiker lever man väldigt länge med sådana här planer. När väl de första spadtagen tas så är det ett konkret bevis på allt vi hållt på med när vi tagit beslut och tagit fram underlag i alla de här åren. Nu blir det verklighet och bostäder för folk som behöver en lägenhet, säger Niklas Nordström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.