”Underströmmar” – en utställning om samtiden

Uppdaterad
Publicerad

Det är full aktivitet på Havremagasinet i Boden. Förberedelserna pågår inför utställningen ”Underströmmar”.

– Den handlar om samtiden ur väldigt olika perspektiv och min del handlar om Sverige. Hur vi är och agerar när vi möter andra kulturer, säger konstnären Peter Johansson.

I utställningen ”Underströmmar” utforskar konstnärerna mekanismerna bakom stat och regering genom att undersöka vad som uppfattas som sanning och berättelser om frihet, patriotism och utopi. 

”Populistiska partier och auktoritära regimer använder idag retoriska tekniker liknande de som brukades under 1900-talets mörkaste kapitel, för att övertyga nya väljare”, skriver Havremagasinet i en pressinbjudan.

Konstnärer från olika länder

– Jag har försökt plocka saker som både är militaria och som har med Sveriges historia att göra – flaggor och kultur, säger Peter Johansson.

Utställningen öppnar för allmänheten den 16 februari.

Deltagande konstnärer är förutom Peter Johansson även Kalle Lampela från Finland och  Tanya Busse som är hemmahöraande i både Kanada och Norge.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.