Planens läge omedelbart före passagen. Bilden är ett montage. Foto: Statens haverikommission/TT

Försvaret ansvarigt för JAS-tillbud

Publicerad

Försvarsmakten bär ansvaret för att två JAS-plan höll på att kollidera under en flygstridsövning i Gällivare våren 2014. En elev som var inblandad i händelsen hade för dålig flygkunskup eftersom utbildningen hade försenats. Det konstaterar Statens haverikommission i sin slutrapport i ärendet.

Händelsen inträffade under en övning i manövrerande luftstrid där planen kom så nära varandra som 30-45 meter. Eleven befann sig ensam i ett av planen som flög i formation med en instruktör. I ett annat plan, målflygplanet, fanns en pilot med många tusen flygtimmar bakom sig. Eleven hade svårt att få syn på målflygplanet efter ett möte och svängde. Samtidigt förlorade piloten i målflygplanet den visuella kontakten med de båda planen.

”Svart i cockpit”

I vad haverikommissionen kallar för ”ett sent skede” insåg eleven att han och målflygplanet skulle komma mycket nära. Eleven genomförde därför en undanmanöver. Målflygplanets pilot upplevde elevens passage framför honom genom att det under en bråkdel av en sekund ”blev svart i cockpit”. Bedömningen var att elevens flygplan låg 2-3 flygplanslängder framför honom. Inga personer kom till skada vid incidenten.

Övningen inte säker

Enligt haverikommissionen orsakades händelsen av att eleven inte utbildats tillräckligt för att kunna genomföra övningen med säkerheten i behåll.

Orsakerna till detta är enligt haverikommissionen att de inblandade flygförbanden inte hade fått tillräckliga resurser av Försvarsmaktens högkvarter för att kunna genomföra stridsflygutbildningar tillräckligt ofta den aktuella tiden.

Nu rekommenderas att Militära flyginspektionen ser över sju punkter för att rätta till bristerna. Senast den 14 augusti vill haverikommissionen veta vilka åtgärder försvarsmakten vidtagit.

Fakta: Tidigare Gripenincidenter

Visa

2007 orsakade fel på ett utskjutningshandtag att ett Gripenplan kraschade utanför Vidsel i Norrbotten.

2005 störtade ett Gripenplan i Hanöbukten utanför Landskrona.

1999, under en luftstridsövning, störtade ett plan i Vänern.

1993 kraschade ett Gripenplan intill tusentals åskådare på Vattenfestivalen i centrala Stockholm.

1989, medan Gripen utvecklades, kraschade ett plan under en testflygning i Linköping.

TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer