Sommarstugeägarna vid Lulnäsudden avråds från att både dricka vattnet och använda det för matlagning. Foto: SVT

Försvaret: ”Drick inte vattnet”

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten varnar stugägare vid Lulnäsudden för att dricka vattnet.

Anledningen är att Försvarsmakten har hittat spår av PFAS – perfluorerade ämnen – vid ett vattenprov i Lulnäsuddens gemensamma vattentäkt. Proven togs 10 augusti och analyssvaren kom i slutet av förra veckan. Försvarsmakten har även konstaterat att ämnena, som kan härröra från övningsplatsen vid landningsbanans slut, har spritt sig i riktning mot havet.

Sommarstugeägarna vid Lulnäsudden, Luleå kommun, avråds från att både dricka vattnet och använda det för matlagning.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

– Det är resultatet från ett enskilt prov som visat på förekomst av PFAS. Halten i detta prov överskrider Livsmedelsverkets rekommendation för dricksvatten.  Nu ska vi ta fler prover och analysera dem för att få en bättre bild av läget. Men, för att ta det säkra för det osäkra väljer vi att avråda från att dricka vattnet direkt, säger Folke Borgh, jurist på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet.

Många påverkas

Runt sjuttio sommarstugor får sitt vatten från vattentäkten. Dessutom finns flera privata brunnar i området. Prover ska inom kort tas även i dem

Försvarsmakten har kört ut en tankbil till Lulnäsudden som kan förse boende med vatten för matlagning och dryck.

– Försvarsmakten beklagar det inträffade, som kan vara resultatet av tidigare övningar med skumsläckmedel som allmänt använts i Sverige och internationellt för släckning av olje- och drivmedelsbränder. Nu samarbetar vi med vår tillsynsmyndighet Generalläkaren, Luleå kommuns miljö- och byggnadsförvaltning och vattenföreningen i Lulnäsudden för att lösa situationen på bästa sätt, säger Folke Borgh.

Visste inte

Brandövningar med släckskum genomfördes på F 21 flottiljområde fram till början av 1990-talet, när brandövningsplatsen avvecklades. Vid den tiden var det fortfarande inte känt att perfluorerade ämnen kan vara farliga för miljö och hälsa.  Ämnena förekommer, förutom i släckskum för civilt och militärt bruk, även i stor omfattning i konsumentprodukter – bland annat som impregneringsmedel för textilier och vid industriell tillverkning.

Kan påverka människan

Enligt de studier som hittills har gjorts kring hur förhöjda halter av PFAS kan påverka människan har man kunnat upptäcka påverkan på sköldkörtelhormoner, blodfetter, leverprover och minskad födelsevikt hos barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dricksvattnet vid Lulnäsudden

Mer i ämnet