Försvaret förlänger krigsplaceringar

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten har beslutat att förlänga krigsplaceringstiden för många, för att kunna kalla fler till repetitionsövningar.

I nuläget är man krigsplacerad i 10 år efter det senaste tjänstgöringstillfället inom Försvarsmakten, en tid som nu i många fall förlängs för att kunna kalla fler till repetitionsutbildning. Beslutet rör vissa av de som gjort värnplikt eller civilplikt någon gång mellan 2006-2010, och sedan inte tjänstgjort inom Försvaret. De som berörs får i dagarna ett brev med beslutet hemskickat.

– Under hösten 2015 kallades cirka 500 personer in till tjänstgöring och intresset och motivationen från den enskilde har varit högt. Men tioårsregeln ställer till det när det gäller vissa viktiga befattningar, säger Karl Engelbrektson, chef för Försvarsmaktens förbandsproduktion, till forsvarsmakten.se.

Att de som inte tjänstgjort under 10 år får sin krigsplacering hävd står skrivet i lagen om totalförsvarsplikt. Men det finns en skrivning i lagen som säger att tiden kan förlängas om det finns särskilda skäl, och det är den som nu åberopas.

Tiden för de krigsplacerade förlängs fram till den 31 december 2020.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer