Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säkerhetsläget påverkar” – hör SVT:s reporter sammanfatta Försvarsmaktens yttrande om 300-meters vindkraftverk i Markbygden, och ett missförstånd som nämns. Foto: Randi Gitz/SVT

Försvaret förtegna om sitt nej till vindkraftverken i Markbygden

Publicerad

Försvarsmakten har yttrat sig till domstolen i Umeå för att förklara varför de säger nej till vindkraftverk som är 300 meter höga – men med hänvisning till rikets säkerhet är svaret generellt.

Försvaret hänvisar till totalförsvarsintressen såsom signalspaning, övervakning av luftrum och sjöterritorium samt försvarets telenät. Sammanfattningsvis ser man att de höga vindkraftverken skulle kunna oraska påtaglig skada för totalförsvaret.

Bemöter Statkrafts yttrande

Försvaret bemöter också Statkrafts (tidigare Svevind) misstanke om att försvaret skulle grunda beslutet på annat än rikets säkerhet:

Vindkraftverken i Markbygden

”Bolaget hävdar att Försvarsmaktens inställning grundar sig på en åsikt att det ´redan i nuläget finns ´för mycket` vindkraftsetablering i Markbygden´ Det är inte korrekt. En analys av hur eventuellt ett vindkraftsprojekt påverkar ett riksintresse för totalförsvarets militära del görs vid varje enskild ansökan, tidpunkt för ansökan och utifrån vid tillfället kända fakta”, skriver försvarets representant.

Ärendet hos regeringen

Nu bereds ärendet på regeringskansliet och regeringen kommer att få se underlaget utan sekretess när det är dags för beslut. När detta blir, kan regeringskansliet inte säga.

I videon sammanfattar reporter Randi Gitz vad försvaret skriver i yttrandet – där de hävdar ett tidigare missförstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftverken i Markbygden

Mer i ämnet