En av de populäradyr vandringlederna under sommaren är sträckan mellan Abisko och Nikkaluokta. I STF:s stugor kommer man inte tumma på rådande restriktioner. Foto: SVT arkiv

STF:s fjällstugor behåller samma restriktioner som förra sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Inför sommarsäsongen i fjällen kommer restriktionerna vara kvar på STF:s fjällstugor. Risken för coronasmitta är inte över, och chefen för stugorna är orolig att besökarna hunnit tappa respekten för begränsningarna.

I fjol var det första sommaren med coronarestriktioner för boende i fjällstugorna. Till midsommar i år öppnar Svenska Turistföreningen fjällstugorna igen och restriktionerna blir kvar även den här säsongen.

– Det kommer bli en sommar med en hel del begränsningar och restriktioner precis som det var förra sommaren, säger Jonas Påve, chef för STF fjällstugor.

Har infört maxantal i butikerna

STF har gjort en utvärdering med stugvärdarna om hur det fungerade i fjol och nu senast under vintersäsongen. Vissa justeringar har gjorts men det blir inga stora förändringar i sommar.

– Vissa fjällstugor har butik och en rekommendation som tillkommit är att vi har ett maxantal i butikerna, berättar Johan Påve.

Hoppas restriktionerna respekteras

Även antal platser i fjällstugorna är begränsade, så förbokning gäller.

– Det jag är mest orolig för är att pandemin har pågått så länge nu. Det finns begränsningar även hos oss precis som i övriga samhället. Den stora risken är att besökaren kanske har tappat respekten för hur man ska förhålla sig till begränsningarna och tror att faran är över, säger Johan Påve.

  • Folkhälsomyndighetens allmänna råd och föreskrifter.
  • STF:s boenden, lokalavdelningar och personal får information om covid-19 med instruktioner och riktlinjer kring hur risken för smittspridning ska minskas.
  • Hygien och renlighet är högprioriterat. Rutiner för städning, rengöring och hygien har förstärkts med extra fokus på handhygien.
  • Regelbunden desinficering av frekvent använda ytor som exempelvis dörrhandtag, receptionsdisk och allmänna toaletter/duschar.
  • Handdesinfektion finns ofta tillgängligt för gäster i allmänna utrymmen och på alla lokalavdelningsaktiviteter.
  • Agerar i enlighet med rutiner som upprättats och som gäller i händelse av upptäckt av covid-19 på boenden, både bland personal, gäster och aktivitetsdeltagare.
  • Upplever du symptom som kan tyda på att du blivit smittad av coronavirus (exempelvis feber, ont i muskler och leder, huvudvärk och torrhosta) ska personal meddelas, om möjligt utan att lämna rummet.

Källa: Svenska turistföreningen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.