Fortsatt besöksförbud på äldreboenden i Jokkmokk Foto: SVT

Fortsatt besöksförbud på äldreboenden i Jokkmokk

Uppdaterad
Publicerad

I morgon öppnas återigen äldreboenden i landet för besök. Men Jokkmokks kommun förlänger sitt besöksförbund fram till 14 oktober efter en rekommendation från smittskyddsläkaren. Orsaken är att smittspridningen ökat kraftigt de senaste veckorna.

– Jokkmokk har haft mellan 15-20 nya fall de senaste veckorna. Och därför har jag rekommenderat kommunen att behålla förbudet säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Ytterligare två veckor

I morgon torsdag hävs besöksförbudet på äldreboendena i Sverige. Men i Jokkmokk förlängs förbudet till och med den 14 oktober.

– Vi har hela tiden haft en dialog med smittskyddsläkaren Anders Nystedt. Jag är helt trygg med beslutet. Och vi gör det av omsorg om de boende och anhöriga, säger socialchefen Maria Larsson.

Spridning på byn

Jokkmokk var tidigt ute med besöksförbund på äldreboendena och har klarat sig relativt väl från pandemin. Men nu har antalet smittade ökat de senaste veckorna.

– Det är rätt många fall som smittats i samband med föreningsverksamhet och smittan har fått spridning på byn. Det finns också en risk att vårdpersonal kan ha blivit exponerade. Jag tycker det är ett klokt beslut av kommunen att bibehålla besöksförbudet, säger Anders Nystedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.