Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LKAB:s Anders Lindberg säger att de tillgängliga leverantörerna ligger i Kina och kring Medelhavet vilket gör att cementtransporterna till Malmfälten blir långa. Foto: Arkiv/Teuvo Palomäki/SVT

LKAB fortsatt drabbade av cementkrisen – ny leverantör långt bort

Uppdaterad
Publicerad

Cementbristen för LKAB innebär att man måste hitta nya leverantörer innan Cementa på Gotland stängs ner. Men hittills har det varit svårt och någon lösning i närtid finns inte i dagsläget.

Om cirka åtta månader måste cementleverantören Cementa på Gotland troligtvis stänga verksamheten. Och innan dess måste LKAB hitta andra leverantörer men de som finns i dag ligger långt bort från Sverige.

– Man kan köpa från Kina eller olika länder runt Medelhavet, gemensamt för det är att det blir längre transporter, säger Anders Lindberg, presschef på LKAB.

Färskvara som är svår att lagra

Att köpa stora mängder nu och lagra är inte aktuellt då cement inte kan lagras en längre tid.

– Det här är ett av problemen med cement, det har väldigt kort livslängd. Det är som en färskvara som måste användas och dessutom har vi inte de volymerna. Volymerna vi har i dag går åt i produktionen och det finns ingenting att lägga åt sidan, säger Anders Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet