Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I videon ovan förklarar Anders Nystedt om problematiken kring statistiken kring covid-19. Foto: SVT

Runt 75 procent av de avlidna i covid-19 hade äldreomsorg

Uppdaterad
Publicerad
En stor majoritet av de som avlidit av coronaviruset i Norrbotten återfinns bland äldre som haft någon form av äldreomsorg. Totalt har 71 personer dött i covid-19 i Norrbotten.

– Jag tror det är 75 procent av de som avlidit som har haft någon sorts äldreomsorg och de flesta är sådana som är på äldreboenden men också en del med hemsjukvård och hemtjänst, säger smittskyddsläkaren Anders Nystedt.

Statistiken visar covid-19 trots annan dödsorsak

Det handlar också om hur rapporteringen sker. Har man smittats av corona 30 dagar innan man avlidit registreras man i statistiken, även om dödsorsaken är en annan, säger Anders Nystedt.

– Åtminstone en del av fallen har uppenbart avlidit av andra orsaker. Slumpar det sig att man avlider av hjärtinfarkt eller av en annan orsak och är konstaterat smittad av covid-19 30 dagar innan dödsfallet hamnar man i min statistik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet