Det går fortfarande inte att använda autoklaverna vid Gällivare sjukhus som steriliserar instrumenten som används operationer.

Fortsatt inställda operationer

Publicerad

De prover kommunen tagit på vattnet på Gällivare sjukhus visar att det inte är vattnet som är problemet när det gäller att rengöra operationsverktygen.

Sedan den 8 februari har inga planerade operationer kunnat göras vid Gällivare sjukhus på grund av att det funnits en beläggning på operationsutrustningen. Kommunen och regionen har tagit prover på vattnet och i eftermiddags kom resultaten.

– Svaren visar att vattnet är tjänligt och utan spår av sand, säger Helena Olofsson som är miljöchef på Gällivare kommun.

Just nu är även det företag som sköter om steriliseringsapparaten, den så kallade autoklaven, på plats i Gällivare för att försäkra sig om att det inte är fel på den.

– Vi vet ännu inte vad som orsakar beläggningen. Troligtvis kommer även hela den här veckans planerade operationer att ställas in, säger Elisabeth Lindberg, verksamhetschef för Anestesi/operation/intensivvård vid Gällivare sjukhus.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer