Fortsatta planer på gruvbrytning

Uppdaterad
Publicerad

Idag på eftermiddagen träffade samebyar i Jokkmokk gruvbolaget Beowulf Mining om den planerade gruvan i Kallak utanför Jokkmokk. Och bolaget har inte övergett planerna på en gruva.

Trots sjunkande malmpriser finns fortfarande planer på en gruva i Kallak i Jokkmokks kommun. Planerna är kontroversiella och motståndet mot en gruva är starkt bland samebyarna i området.

Inget nytt i sak framkom under mötet i eftermiddag.

Gruvbrytning i Kallak

– Bolaget är inställt på att bryta malmen och inget av det som sades är till samebyarnas fördel, säger Mattias Pirak från Jåhkågasska sameby.

För ett par år sedan möttes planerna på en gruva i Kallak av massiva protester när demonstranter försökte stoppa provborrningarna i området. Sedan dess har det rekordhöga priset på malm sjunkit kraftigt och statliga LKAB har aviserat nedskärningar och det stora gruvprojektet i Pajala står still sedan bolaget Northland begärts i konkurs.

– Det är inte dialog och kommunikation som är det stora problemet i Kallakprojektet utan det faktum att vi säger nej till en gruva i området. Gruvan skulle ge oss stora problem. Enbart transporterna av malm innebär att flyttleder för renarna skärs av, säger Mattias Pirak i Jåhkågasska sameby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gruvbrytning i Kallak

Mer i ämnet