Arbetet att upptäcka bränder sköts bäst från luften. Foto: Räddningstjänsten

Fortsatta skogsbränder längs fjällkedjan i Norrbotten – MSB skickar helikopter

Uppdaterad
Publicerad

Gårdagens åskoväder fortsätter påverka hela fjällkedjan längs Norr- och Västerbotten. Ett flertal bränder har rapporterats i hela Norrbotten och under onsdagen är ett 30-tal brandmän ute i skog och mark för att förhindra att bränderna tar sig.

– När det börjar torka upp framåt eftermiddagen, det är då det börjar stöka till sig igen, säger Thomas Winnberg, räddningschef i beredskap.

Räddningstjänstens arbete går i nuläget ut på att följa upp åskovädret från gårdagen, för att se var i markerna det pyr och ryker. Arbetet att upptäcka bränder sköts bäst från luften, och på eftermiddagen lyfte brandflyget för dagens andra inspektionsrunda: 

– De spanar, skickar bilder och positioner.

Ingen risk att människor ska komma till skada

Thomas kan i nuläget inte se att de kommer behöva hjälp från brandflyget som finns i Umeå. Och trots att många bränder härjar runt Kvikkjokk, ett populärt vandringsställe längs Kungsleden, så finns ingen fara för att människor ska komma till skada.

Den största branden som härjar under onsdagseftermiddagen är belägen väster om Jokkmokk. För att släcka den har man kallat in helikopterhjälp från MSB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer