Jägaren Joachim Almgren tycker att Länsstyrelsen borde införa större begränsningar kring antalet ripor som varje jägare får skjuta. Foto: Hans Sternlund/SVT

Kirunabon Joachim vill att antalet ripor per jägare begränsas

Publicerad

Ripjakten har hittills varit en besvikelse för Kirunabon Joachim Almgren och många andra jägare. Han anser att länsstyrelsen borde införa större begränsningar av antalet ripor som varje jägare får skjuta.

SVT Norrbotten tog rygg på Joachim Almgren och hans två fågelhundar en klar och vindstilla eftermiddag när de provade jaktlyckan några mil väster om Kiruna. Efter en kort stigning genom björkslyn är vi snart uppe på kalfjället.

Det har varit ont om ripa när de har varit ute tidigare och den här dagen är inget undantag.

Vid ett par tillfällen får hundarna känning på ripa och en gång blir det läge att skjuta. Men båda hagelskotten som lämnar piporna missar och ripan kan oskadd flaxa vidare.

Kirunabon Joachim Almgren med sina två fågelhundar. Foto: Hans Sternlund/SVT

Joachim Almgrens besvikelse handlar mer om förvaltningen av ripa och annan skogfågel. Han anser att länsstyrelsen borde ta ett större ansvar med mer tillsyn och mer begränsningar.

Får skjuta åtta ripor per jaktdag

Det gäller både försäljning av antalet jaktkort och den så kallade baglimiten, som anger hur många ripor varje jägare får skjuta per jaktdag.

– Den har varit på åtta ripor så länge jag har jagat, oavsett om det har varit ett bra eller dåligt år, säger han.

Meningarna går isär huruvida jakttrycket har någon avgörande inverkan på ripbeståndet. Joachim Almgren anser att det har det, i varje fall på vissa områden dit många jägare söker sig.

Ingemar Stöckel, ansvarig för ripinventering i Kirunaområdet, tycker annorlunda. Mer om det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.