Lyckele sameförenings ordförande Mikael Jakobsson. Foto: Foto: David Rydenfalk, Sameradion & SVT Sápmi.

Frågan om parlamentshuset dåligt förberett

Uppdaterad
Publicerad

Sametingets talman Stefan Mikaelsson tycker inte att frågan om placering av parlamentsbyggnaden borde ha släppts fram till plenum i Trondheim.

Frågan om var Sametingets framtida parlamentsbyggnad ska placeras är för dåligt förberedd menar Sametingets talman Stefan Mikaelsson.

– Men vi valde att göra det för det är ett antal kommuner som lagt ner mycket tid och energi och dom förtjänar ett svar, säger han till  Sameradion  SVT Sápmi.

Sameradion och SVT Sápmi

Även om man inte följer Sametingets arbetsordning in absurdum tycker Stefan Mikaelsson att kommunerna förtjänar ett svar och tror att plenum idag kan fatta ett beslut.

”Aldrig varit så förberett”

Och under förra veckans valdebatt i Jokkmokk menade Sametingets styrelseordförande att ärendet om parlamentshuset inte alls är dåligt förberedd, i förhållande till hur det varit tidigare under åren.

– Frågan om parlamentshuset har aldrig varit så förberett tidigare som det är nu, sa Håkan Jonsson.

Men problemet med parlamentshusärendet menar Stefan Mikaelsson är att Sametingets 31 ledamöter nu har åtta olika kommuner att väga och vikta mot varandra, istället för att som brukligt ha ett enda förslag från styrelsen att besluta om.

– Det är ju lättare att förhålla sig till klara och tydliga förslag och till en styrelse och en politisk majoritet som också visar vägen med hela handen och ger klara besked till ledamöterna.

Måste inte gå igenom

Det betyder inte nödvändigtvis att styrelsens förslag måste gå igenom, men Stefan Mikaelsson menar ändå att styrelsen måste bedriva politik, istället för att alla nu måste komma överens under pågående plenum.

– Det är inte alltid så bra, utan ofta är det bra man har suttit i slutna mötesrum och kommit fram till, med hjälp av kansliet, beredda ärenden och till politiska beslut som Sametingets styrelse då fattar och protokollför den formella vägen, säger Stefan Mikaelsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sameradion och SVT Sápmi

Mer i ämnet