I dansmetoden ingår även massage och avslappningsövningar vid sidan om dansen. Foto: SVT

Framgångsrik dansmetod mot stress och trötthet hos flickor

Uppdaterad
Publicerad

Forskning har visat att dans kan hjälpa unga flickor med återkommande psykosomatiska besvär. Danslärarna i Boden har jobbat länge med att förebygga psykisk ohälsa med dans, med goda resultat. Nu sprids metoden vidare till andra kommuner i Norrbotten.

– Vi fokuserar inte alls på perfekt dansteknik eller prestation, utan det handlar mer om att hitta äkta kroppsglädje och att vara här och nu. Kommer man hit när man haft en skitdag så är det okej att säga det, säger dansläraren Catrin Johansson som håller i Dansmetoden i Boden.

Dansmetoden bygger på en forskningsstudie från Örebro där flickor fick pröva dans två gånger i veckan efter skoltid.

Utvärderar effekten

Syftet var att utvärdera hälsoeffekten och kostnadseffektiviteten i att komplettera skolhälsovård med dans för flickor med återkommande psykosomatiska besvär eller som upplevde stress eller nedstämdhet.

Studien visade att flickorna fick stärkt självtillit, kroppsliga besvär som trötthet minskade och även användningen av smärtstillande medel gick ner.

Fler kommuner intresserade

Metoden har nu testats i flera svenska kommuner med goda resultat, bland annat i Haparanda och Boden.

– Jag har varit med om många fina ögonblick sedan vi startade Dansmetoden. Först kan man nästan känna av spänningen i danslokalen. Men det är otroligt vilken stor skillnad det kan bli bara efter några lektioner då de törs släppa lös och är mycket mer avslappnade när de går härifrån, säger Catrin Johansson.

Många är också förvånade över att man får gå en danskurs en hel termin gratis, berättar hon.

Boden fortsätter

Region Norrbotten hjälper kommuner som vill införa dansmetoden och senast har Pajala och Piteå visat intresse.

I Bodens kommun har man beslutat att fortsätta med metoden och efter årsskiftet kommer kommunen ta ett större eget ansvar.

– Den här gången hoppas vi nå ännu fler som verkligen behöver det här, som lider av nedstämdhet och kanske stress. Det som är så bra med att gå en danskurs mot psykisk ohälsa är att det inte är så utpekande. Och det som händer i danslokalen stannar där kan jag försäkra, säger Catrin Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.