Svante Lindqvist skrev en klassisk sång om Focushuset Foto: SVT/Privat

Från en stuga i Malmberget till nattliga spelningar i Chicago

Uppdaterad
Publicerad

Folkmusik tog dem ut i världen – nu firar de 40 år-laddar för årets sista konsert. ”Hade vi spelat Creedence så hade vi inte kommit söder om Byske”, säger Svante Lindkvist från folkmusikbandet JP Nyström.

JP Nyströms laddar för sin sista konsert detta år som varit deras 40:onde år som folkmusikband.

Vi besöker Svante Lindkvist i hemmet och han berättar om åren som gått. Om nattliga spelningar i Chicago.

– Inträdet var tre dollar och minimum två drinkar och i entrén stod en jukebox som spelade Jussi Björling om man tryckte på rätt knapp, berättar Svante Lindqvist. Vi har också spelat på obskyra klubbar i Holland.

De har också spelat på Marie Fredrikssons (Roxette, reds anm) julfest.

Kort sagt. Musiken har tagit dem ut i världen.

– Hade vi spelat Creedence så hade vi inte kommit söder om Byske, säger Svante Lindqvist, men nu spelar vi polketter ifrån Glommersträsk och då har vi kommit till USA, Japan, Kanada och hela Europa i stort sett.

Började i Malmberget

Allt började 1977 i en stuga i Malmberget. Där började de unga Gällivarekillarna repa med sina dragspel och fioler.

Vidare med en turnébuss till Luleå och Danmark. Nu 40 år senare har de 80 konserter i nordamerika bakom sig. De har spelat i Kanada, Japan, Ryssland och många länder i Europa.

De har också jobbat ihop med Cullbergbaletten. 1985 koreograferade Mats Ek baletten ”På Norrbotten” som baserar sig på gruppens musik. De har också varit på turné med Norrbottens Kammarorkester.

Folkmusik en framgångsfaktor

Och att det var just folkmusik de valde att spela tror Svante Lindqvist var det som gjorde dem stora.

Svante Lindkvist. Foto: SVT

– Det som är speciellt, det är intressant över hela jorden, säger Svante Lindqvist. Och det som är generellt är ointressant vart du än kommer.

Fått en stroke

Svante Lindqvist fick en stroke i samband med en hjärtoperation, och fingrarna hänger inte riktigt med som för på fiolen.

Men han ser fram emot konserten på onsdag, och det låter som att ryktet om att det skulle vara de sista konserten är starkt överdrivet.

– Det börjar väl sniffa på slutet, men i alla fall 40-års jubileum, det är det. Men man vet aldrig vad som händer. Ingen känner spårets slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.