BC Luleå vill öppna Luleå Energi Arena då många fans blir utan biljetter till den avgörande SM-finalen i ishockey mellan Luleå och Färjestad. Foto: Pär Bäckström/TT

Biljettsläppet till hockeyfinalen kritiseras – men basketlag i Luleå vill rädda publikfesten

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hockey släppte under tisdagen finalbiljetterna till den avgörande SM-finalen. Men fansen rasar. Biljetterna släpptes timmar före kommunicerat klockslag och vem som helst kunde köpa med rätt länk. Nu försöker ett av stadens basketlag rädda publikfesten.

I gårkväll utjämnade Färjestad SM-finalen till 3-3 i matcher. På torsdag väntar en sista och avgörande match i Luleå och hemmalaget har inte bärgat bucklan sedan klubbens enda guld 1996.

Hockeytemperaturen i staden är kokhet och om inte fansen var uppvarvade innan torsdagens batalj så blev många det under dagen. Klockan 14 släpptes finalbiljetterna till försäljning och en halvtimme senare var det lapp på luckan.

Biljetterna släpptes timmar för tidigt

Enligt Luleå Hockeys hemsida kunde medlemmar lösa ut biljetter redan vid 11-snåret.

”Ni med Säsongskort Basic har förtur till era platser från tisdag 10/5 kl 11:00 och fram till onsdag kl 11:00”, står det på sajten.

Problemet – och den tunga kritiken – riktas mot att bokningslänken inte var skyddad. Den med säsongskort kunde därför dela den vidare till vem som helst.

– Vi har ingen begränsning eller skydd kring det. Vi ber bara medlemmar att ge förturen till sig själv och sin familj, säger Robert Hedlund, kommunikations- och medieansvarig i Luleå Hockey, till Sportbladet.

Basketlaget vill öppna arenan

Coop Norrbotten Arena har rum för 6 150 åskådare och platserna är fyllda. Men många fler vill se matchen och nu ser basketlaget BC Luleå över möjligheterna att öppna upp sin hemmaplan för att rädda publikfesten.

Det blir visserligen på tv men Luleå Energi Arena tar 2 700 åskådare så det kan bli ett rejält tryck i hallen en bit bort.

– Vi har fått tummen upp från restaurangchef Chris. Nu behöver vi söka tillstånd och se över det praktiska, skriver klubben på Twitter.

Enbom: ”Blev inte helt bra”

SVT har bett Luleå Hockeys Robert Hedlund bemöta kritiken kring biljetterna men han har inte återkommit med något svar.

Stefan Enbom, hockeyklubbens vd, beklagar situationen på Twitter och skriver att vissa biljettköp ska utredas under onsdagen.

”Föreningens ambition att prioritera medlemmar blev inte helt bra. Det är dock en helt rimlig ambition i en ideell medlemsstyrd förening. Blir dock problem när våra 3 500 medlemmar kan köpa 14 000 biljetter. Och vi har ca 3 000 tillgängliga utöver säsongskort/loger etc”, skriver han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.