Snart kommer Munkebergsskolan tömmas på personal och elever Foto: SVT

Fuktskador på Munkebergsskolan – 122 elever tvingas flytta

Uppdaterad
Publicerad

Hela Munkebergsskolan i Luleå måste tömmas efter att en utredning visat att lokalerna har fukt- och mögelskador. – Det är en stor sak att flytta mitt i terminen, säger rektorn Nicklas Johansson.

Totalt handlar det om 122 elever från förskoleklass till årskurs tre samt ett fritidshem. Misstankarna uppstod när det började lukta i byggnaden. Efter det satte man igång en utredning som påvisade att det finns fukt och mögel runt om i skolan.

– Det är framförallt väggarna och lokala skador som taket, säger Nicklas Johansson, rektor på Munkebergsskolan.

”En del av personalen tycker att det är sorgligt”

Alla elever och lärare kommer därför att flytta till Tunaskolan någon gång under våren. Det är promenadavstånd mellan de två skolorna. Tunaskolan har även lokaler som håller på att renoveras just nu, och Nicklas Johansson säger att alla kommer få plats.

– Det är en stor sak att flytta mitt i terminen. En del av personalen tycker att det är sorgligt att behöva lämna medan andra tycker det är positivt och ser möjligheter att komma in i Tunaskolan.

Finns det några lärare eller elever som märkt av dessa fukt- och mögelskador?

– Vi har inte haft någon elev eller lärare som fått dålig hälsa kopplat till byggnaden, men det skapar såklart en del oro, säger Nicklas Johansson, rektor på Munkebergsskolan.

I dagsläget är det oklart när eller om eleverna kommer tillbaka till Munkebergsskolan. Det enda beslut som finns är att skolan måste tömmas under våren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.