Verksamhetschefen vid Sunderby sjukhus: ”Vi har löst problemen tillsammans” Foto: SVT

Full bemanning vid akuten i Sunderbyn – hoppas slippa vite

Publicerad

Bemanningsproblemen vid akuten på Sunderby sjukhus är nu lösta och alla arbetspassen i juli och augusti är fulltecknade.

Därmed hoppas de ansvariga slippa Arbetsmiljöverkets vite på en halv miljon kronor.

De lokala skyddsombuden vid akutmottagningen i Sunderbyn har anmält verksamheten till Arbetsmiljöverket för att sommarbemanningen varit alldeles för låg.

”Vi har löst det”

För tre veckor sedan var 100 arbetspass obemannade och för en vecka sedan hade den siffran pressats ned till 20 obemannade pass.

Arbetsmiljöverket genomförde då en inspektion och beslutade om ett vite på 500 000 kronor om inte bemanningsproblemen var lösta till på fredagen och de ansvariga lyckades klara av det kravet.

– Vi har löst det tillsammans med personalen. Alla arbetspass är nu bemannade med inhyrd personal, samt egen personal som frivilligt anmält sig för att ta extrapass. Dessutom har frivilliga från andra verksamheter vid sjukhuset anmält sig för att ta extrapass, säger Mattias Morin, verksamhetschef vid akutmottagningen.

”Inga 60-timmarsveckor”

I Arbetsmiljöverkets beslut står det också att personal tvingats jobba 60-timmarsveckor på grund av det svåra bemanningsläget.

– Men det finns ingen medarbetare som jobbat 60 timmar per vecka. Däremot finns det ett flertal som frivilligt valt att jobba extrapass och som då kan komma upp till 50 timmars arbete per vecka. Men vi har rensat bland de så kallade monsterpassen, så det ser bättre ut. Nu hoppas vi också slippa betala vite på en halv miljon kronor, säger Mattias Morin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer