Möt skidåkaren Eva Jonsson – och se skillnaderna mellan kust och inland i Sveriges största län. Foto: SVT/Teuvo Palomäki

Här åker Kirunabon Eva skidor – i mitten av maj

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortfarande skidsäsong för både längdskidåkarna och de som föredrar utförsåkning i Luossavaarabacken i Kiruna. Och det tack vare rekord i fallen snö som kom upp i närmare 400 centimeter under vintersäsongen.

Det är många i Norrbotten som längtar efter sommaren – men inte alla. Efter rekordstora mängder snö i Kiruna finns det fortfarande människor som är glad att få åka skidor, trots att det är mitten av maj.

– Föret är bra, det går fort och spåren är bra preparerade, säger Eva Jonsson på Matojärvi skidstadion i Kiruna.

Hoppas på skidor hela maj

Hon säger att det var mycket snö 2017 men inte så här mycket i mitten av maj. Sixten Rönnebro i Kiruna hoppas på att snön stannar kvar.

– Kommer inte värmen får vi åka skidor hela maj, det känns jättebra, säger han.

I videon ovan får du höra Evas passning till Luleåborna och se hur stora skillnaderna faktiskt är i Sveriges största län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.