Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är i nuläget oklart om någon har kommit till skada i branden i lägenhetsbranden. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Misstänkt mordbrand – höghus i Luleå fick utrymmas

Uppdaterad
Publicerad

En lägenhet i ett sjuvåningshus började brinna för fullt på Bergviken i Luleå under torsdagsförmiddagen. Polisen rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

Det var vid tiotiden på förmiddagen som SOS Alarm fick in ett larm om en brand i en lägenhet i Luleå. Branden var fullt utvecklad och det finns risk för spridning i övriga byggnaden.

– Det är oklara omständigheter om vad som har skett, säger Tor Håkansson, inre befäl.

Håkansson berättar att man har fått hjälpa människor som bor ovanför lägenheten att ta sig ner, men det är oklart om någon har kommit till skada.

Varnar för farlig rök

SVT:s reporter Amanda Liikamaa är på plats vid branden och rapporterar att platsen är avspärrad och att räddningstjänsten har hjälpt minst en person från en balkong högst upp på andra sidan huset att ta sig ner.

– Polis, ambulansen och räddningstjänsten är här med flera fordon. Polisen går bland annat runt till de som står här och varnar för den farliga röken, säger hon.

Lägenhetsbranden släckt

Strax innan klockan 11.00 uppgav räddningstjänsten att lägenhetsbranden är släckt.

– Men det finns brandgasspridning till ovanliggande våningsplan. Det har brunnit i byggnaden också så vi söker omfattningen just nu för att se hur påverkad byggnaden är, säger Tor Håkansson, inre befäl.

Polisinsatschefen Thomas Simonsson säger till SVT att de rubricerar händelsen som misstänkt mordbrand.

– Huset är i stort sett utrymt. Till mig har det inte kommit några personskador, säger han.

”Håller på trappa ner resursmässigt”

Räddningstjänsten uppger strax innan klockan halv två-tiden att situationen har lugnat ner sig och att de brandvägar man hittat är släckta.

– Det såg lite dåligt ut ett tag när vi hittade brand i ytterväggen, men de är släckta nu. Vi håller på att trappa ner resursmässigt men kommer ha kvar personal för bevakning. Faran inte helt över, säger Tor Håkansson, inre befäl.

Klockan två kommer de boende samlas i området tillsammans med räddningstjänsten och fastighetsägaren Lulebo för att få veta mer om sin boendesituation.

Lulebo uppger att de kommer att hitta boendelösningar fö alla hyresägster som behöver det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer