Furunäsets vårdcentral hotas av nedläggning

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Furunäsets vårdcentral i Piteå haft svårt att rekrytera läkare vilket lett höga kostnader för hyrläkare. Nu föreslås en nedläggning av vårdcentralen.

Enligt ett pressmeddelande från landstinget i Norrbotten bedöms möjligheterna att rekrytera distriktsläkare som orealistiskt och därför föreslås nu en förändring av hela primärvårdsstrukturen i Piteå vilket skulle innebära en nedläggning av Furunäsets vårdcentral.

– Med tre enheter i stället för fyra blir det möjligt att långsiktigt och hållbart driva primärvården i Piteå inom de tilldelade ekonomiska ramarna. Vi tror att vårt förslag ger bättre kontinuitet i patienternas vårdkontakter samtidigt som det ger en positiv påverkan på primärvårdens ekonomi, säger närsjukvårdschef Eva-Lena Asplund.

Om förslaget går igenom, kan det innebära att ni säger upp personal?

– Det kommer vi absolut inte att göra.

Om nedläggningen genomförs kommer patienterna på Furunästets vårdcentral att fördelas på Piteå hälsocentral, Hällans hälsocentral och Hortlax hälsocentral.

Liknande läge

Katarina Johansson som är biträdande närsjukvårdschef i Luleå och Boden säger att läget är likadant i hennes område.

– Vi har ett stort antal vakanser. Drygt hälften av alla våra distriktläkartjänster är tillsatta av egenanställd personal. Utöver det har vi inhyrd personal och vikarier, säger hon.

Beslut kommer att fattas av landstingsstyrelsen den 26 september.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.