Gallejaurs enda invånare: ”Farligt att vara historielös”

Publicerad

På gränsen mellan Norr- och Västerbotten ligger byn Gallejaur. I byn finns gårdsmiljöer och timmerhus från 1800-talet bevarade. Gallejaur har endast en bofast, och han ser till att historien hålls vid liv.

Gallejaur i Arvidsjaurs kommun är sedan 2008 ett kulturreservat . Med det menas att de gamla husen och miljöerna i byn vårdas och bevaras. Länsstyrelsen i Norrbotten står som förvaltare och Gallijar-Järvlia kulturbygdsförening sköter om byn.

– Enligt mig är det farligt att vara historielös, det är mycket lättare att ta ut kompassriktningen framåt om man vet var man kommer ifrån, säger byns enda invånare Christer Lövgren.

”Har kvar mycket av 1800-tals bebyggelsen”

Under sommaren håller Gallejaur öppet för besökare. Christer Lövgren tar med de som kommer till byn på en guidning.

– Det som gör Gallejaur till unikt är att vi har kvar rätt mycket av den gamla 1800-tals bebyggelsen.

En sedvänja från vikingatiden

I byn finns förutom timmerhus och gårdsmiljöer även en hel del djur. Skogen runtomkring Gallejaur är ett naturreservat med flera träd som är över 300 år gamla. Men för Christer Lövgren är ett träd lite extra speciellt, nämligen gårdsträdet.

– Det är en sedvänja från vikingatiden. Ett speciellt träd på gården som ifall man skötte om det bra så gick det bra för gården. Den sedvänjan försvann under 1900-talet men vi har kvar vårat gårdsträd, en 200 år gammal björk, säger Christer Lövgren stolt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.