Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Gällivares kommunalråd Birgitta Larsson (S) om SFI-beslutet. Foto: Kateryna Yemets/SVT

Ukrainska flyktingar erbjuds SFI i Gällivare – men hindras av jobbet”

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun håller på att starta upp SFI-undervisning även till ukrainska flyktingar. Men eftersom undervisningen ges på dagtid är det hittills bara en person som anmält intresse – resten har svårt att komma ifrån på grund av arbete.

I Gällivare startar kommunen nu SFI-undervisning även till ukrainska flyktingar, som kommit enligt massflyktsdirektivet.

– Det är viktigt att alla som bor i vår kommun lär sig svenska. Och ska man arbeta inom exempelvis äldreomsorgen är det väldigt viktigt att kunna språket, säger kommunalrådet Birgitta Larsson (S) i Gällivare.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Fem av sex jobbar redan

Än så länge är det bara en ukrainare som är klar för undervisning. De övriga är nämligen redan i arbete de tider då undervisningen kommer att ges.

– SFI i Gällivare har inte resurser att kunna ge undervisning på kvällstid. Men det finns diskussioner om att ordna undervisning på annat sätt för dem som jobbar dagtid, till exempel genom studieförbund, säger Mariann Gustafsson, informationsstrateg på Gällivare kommun.

Kommunrådet om beslutet

Gällivare är en av de fyra kommuner som ingår i Lapplands kommunalförbund. Förbundet beslutat i februari att erbjuda SFI-undervisning även till flyktingar som kommit enligt massflyktsdirektivet. De övriga kommunerna är Pajala, Kiruna och Jokkmokk.

Hör Gällivare kommun om beslutet i klippet  ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet