Gällivare kommun har hyrt in väktare för att patrullera populära badstrande Sandviken. Foto: Geir Olsen/TT

Gällivare hyr in väktare – ska patrullera badplats för bättre corona-avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Gällivare kommun har satt in väktare för att bekämpa coronautbrottet i samhället. De ska främst jobba på Sandvikens badstrand.

Gällivare kommun har sedan en dryg vecka haft en stor ökning av antalet smittade av covid-19 och är nu den kommun i Sverige med flest sjukdomsfall.

Kommunen har nästan 300 smittade, en ökning med 165 personer på en vecka.

”Som strandvärdar”

Därför kommer kultur-och fritidsanläggningarna att vara stängda åtminstone en vecka till, meddelar kommundirektören Monica Flodström på kommunens hemsida.

Dessutom har väktare hyrts in för att se till att Folkhälsomyndighetens förhållningsorder följs.

– Vi har fått indikationer på att det är mycket folk på Sandvikens badstrand så därför har vi tagit in vakter som kommer att hjälpa folk att hålla avståndet, säger Monica Flodström och fortsätter:

– Ordningsvakter, det låter kanske värre än vad det är, Vi kanske skulle använda ordet strandvärdar i stället , men det är ett vaktbolag som tittar till stranden några gånger per dag, men de har ännu inte behövt göra någonting. Folk verkar ta det på allvar och ta sitt ansvar för att minska smittspridningen.

”Ska inte flytta på någon”

– Tanken är ju att de bara ska gå dit och uppmana folk att hålla avståndet. De ska inte flytta på någon, utan prata med människor, säger kommunalrådet Henrik Ölvebro (MP).

Det är Andreas Pääjärvi, säkerhetschef vid Gällivare kommun, som köpt tjänsten och enligt honom ska väktarna jobba åtminstone till nästa måndag då aktiviteten ska utvärderas.

– Jag får löpande information av vaktbolaget och de har inte behövt säga till någon att hålla avståndet ännu. Jag har själv varit på stranden och sett hur det ser ut, folk sitter faktiskt med fem till sex meters avstånd till varandra, säger han.

Kostnaden för två till tre väktarbesök på stranden per dag är drygt 2.000 kronor.

– Helst hade vi velat använda vår eget personal, men det kanske inte är så kul för dem att ta de här diskussionerna så då hyr vi in personal i stället, säger Andreas Pääjärvi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet