Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv, jublar efter beskedet om att Hybrit kommer till Gällivare. Foto: Hasse Sternlund/SVT

Gällivare Näringsliv jublar efter beskedet: ”Världsunik – sätter oss på kartan”

Publicerad

Gällivare Näringsliv jublar efter beskedet om att mångmiljonprojektet Hybrit kommer till kommunen.

– Vi har ett starkt lokalt näringsliv som är glada för den här satsningen, vilket vi kommer att gynnas av en lång tid framåt, säger vd:n Roger Hansson.

Efter en lång dragkamp mellan Luleå och Gällivare står det klart att Hybrit:s demostrationsanläggning hamnar i Gällivare. Projektet, som drivs av LKAB, Vattenfall och SSAB, handlar om att de tillsammans vill bli först i världen med att fossilfritt stål.

”Sätter Gällivare på kartan”

Roger Hansson, vd för Gällivare Näringsliv, jublar efter beskedet:

– Vi är oerhört glada och tacksamma över att det här beskedet har kommit. Det här sätter Gällivare på kartan som centrum för en världsunik och hållbar teknikutveckling.

Anläggningen ska tas i drift 2026 med LKAB som huvudman och kommer sysselsätta uppemot 200 personer. Hansson tror att projektet kommer att skapa helt nya möjligheter för näringslivet i kommunen.

Hör honom berätta mer om vad satsningen betyder för Gällivare i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fossilfri ståltillverkning

Mer i ämnet