– Trycket är högt, säger Ola Wulf, läkarchef och medicinskt ledningsansvarig i den lokala krisledningen på Gällivare sjukhus. Foto: Hans Sternlund/SVT

Gällivare sjukhus hårt belastat av covid-19 – begränsar övrig sjukvård

Uppdaterad
Publicerad

På Gällivare sjukhus är en tredjedel av alla patienter inlagda för covid-19. Nu gör sjukhuset kraftiga begränsningar i mottagningsverksamheten och personalen flyttas till covid-avdelningar.

– Trycket är högt och jag är rädd att det kommer öka under den närmsta tiden, säger Ola Wulf, läkarchef och medicinskt ledningsansvarig i den lokala krisledningen på Gällivare sjukhus.

Patienter avbokas

Eftersom mottagningarna i princip stänger kommer patienter att avbokas. Alla patienter vars tid avbokas kommer att bli kontaktade. Patienter med akuta besvär som inte kan vänta kommer att tas om hand om.

Coronaviruset i Norrbotten

”Risk att det blir ännu värre”

– Jag vill uppmana alla att tänka på vad ni själva kan göra. Även du som är ung kan bli långtidssjuk och få problem under lång tid och du vet inte på förhand hur sjuk just du blir, säger Ola Wulf.

Neddragningen av mottagningsverksamheten är planerad att fortsätta till efter påsk, men läget kommer att utvärderas kontinuerligt.

– Nu är det påsklov och folk kommer att resa till och från Gällivare. Risken är att det blir ännu värre om vi inte sköter oss, säger Ola Wulf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet