Gammal rälsbuss ska locka turister till Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

I sommar kommer den 61 år gamla rälsbussen Y7 1234 att rulla på museibanan mellan Karlsvik och Gammelstad utanför Luleå. Ett tillfälle för norrbottningar och turister att stiga ombord och uppleva barndomsminnen eller svunna tider, de menar Jan Bergsten på Malmbanans vänner.

– Det fanns 600 rälsbussar i Sverige och de gick i trafik till 80-talet över hela landet.

I Norrbotten kunde man åka på malmbanan, stambanan, Haparandabanan, till Övertorneå samt på inlandsbanan och nattetid förde rälsbussarna dagstidningar och medicin till Malmfälten. Och många äldre har minnen av när de åkte rälsbuss till och från skolan:

Haparandabanan

– Nästan alla som passerat 50-strecket har ju någon gång åkt en sådan här så det blir ju ett igenkännande förklarar Jan Bergsten.

Rälsbussen ingår som ett av ersättningsfordonen efter alla lok och vagnar som förstördes när tyskmagasinen brann ner 2016.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Haparandabanan

Mer i ämnet