Betalade 1000 kronor i böter för avställt släp

Uppdaterad
Publicerad

I byn Jomotusjärvi utanför Övertorneå står 80–årige Per–Olof Johanssons släp översnöat och avregistrerat sedan många år tillbaka.

Men enligt Transportstyrelsen ska han betala böter för att i november felaktigt ha parkerat inne i centrala Stockholm.

Visserligen stämmer registreringsnumret överens med numren som står på parkeringsboten – men fordonet det gäller är en Mercedes och en sådan bil har han aldrig ägt.

– När jag läste brevet från Transportstyrelsen tänkte jag: ”Vad är det här för orimligheter?!” Det är säkert tio år sedan jag var i Stockholm. Sedan dess har jag inte varit där varken med bil, släp, tåg eller flyg, säger Per-Olof Johansson.

Betalade sin parkeringsbot

I måndags var det sista dagen för Per-Olof Johansson att betala parkeringsböterna på runt 1 000 kronor – så han gjorde det

– Jag betalade för säkerhets skull. Förra veckan var jag på polisstationen i Övertorneå och visade böterna, men då var det ingen som kunde hjälpa mig utan de skulle höra av sig senare, men än har ingenting hänt, säger han.

”Alltid betala”

Mikael Andersson, pressansvarig vid Transportstyrelsen tycker att Per-Olof Johansson tog ett korrekt beslut även om p-böterna är felaktiga.

– Handläggningen av en parkeringsbot kan ta ett tag. Om en felparkeringsavgift inte betalas i tid så utfärdas ett åläggande och då blir det en förhöjd avgift. Om man fortfarande inte betalar den så kommer den att överlämnas till Kronofogden. Så gör vi alltid när det gäller obetalad parkeringsavgifter. Det är ingen skillnad om man anser att det är felaktigt utfärdad eller inte. Man ska alltid betala och får man rätt får man pengarna tillbaka senare, säger han.

Första boten i hans liv

Transportstyrelsen administrerar bara böterna och gör aldrig någon som helst prövning – det gör bara polisen.

Så Per-Olof Johansson måste åka tillbaka till polisstationen i Övertorneå och visa kvittot på att han har betalat parkeringsboten. Sedan kan polisen slutgiltigt besluta om han ska få tillbaka pengarna eller inte.

– Det är besvärligt att råka ut för sådant här. Jag har mycket viktigare saker för mig än dessa tokerier, säger Per-Olof Johansson, som aldrig tidigare i sitt 80-åriga liv har fått parkeringsböter.

Misstag bakom

Mikael Andersson, pressansvarig vid Transportstyrelsen, ser en möjlig förklaring till det som har hänt:

– Jag tror att det är parkeringsvakten som begått ett misstag. Antingen har han fyllt i fel registrerings nummer eller också har det varit en utländsk bil med ett motsvarande registreringsnummer som släpvagnen och parkeringsvakten har glömt att fylla i att det är en utländsk registreringsskylt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.