Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet förklarar Bodens kommunalråd, Claes Nordmark (S), vikten av att Sverige ligger i framkant när det kommer till serverhallar och kryptovalutor. Foto: SVT

Bodens kommunalråd om kravet på förbud mot serverhallar för kryptovalutor

Publicerad

Två generaldirektörer kräver ett förbud mot det de kallar ”energislukande utvinning av kryptovalutor” som Bitcoin. De vill också att Sverige ska motverka jättelika serverhallar i Norrland.

Bodens kommunalråd håller inte med.

– Det är viktigt för det skapar gröna och hållbara jobb, säger Claes Nordmark (S).

Det är finansinspektionens generaldirektör Erik Thedeen och naturvårdsverkets generaldirektör Björn Risinger som tar strid och kräver förbud mot de energislukande serverhallarna – för miljöns skull.

Kräver EU-förbud

”Våra möjligheter att klara Parisavtalet hotas av energislukande produktion av kryptovalutor  EU borde förbjuda utvinningen och Sverge bör gå före för klimatets skull genom att motverka nyetableringar i Norrland,” skriver de två generaldirektörerna.

Enligt dem ökade  elkonsumtionen för utvinning av Bitcoin med flera hundra procent mellan april och augusti i år.

Energiförbruklningen uppgår nu till en therawattimme och det motsvarar hushållsel för 200 000 hushåll.

Serverhall driver växthus

Men Bodens kommunalråd Claes Nordmark (S) menar att serverhallarna behövs och att Boden och andra kommuner i Norrland tjänar på den utvecklingen.

– Det finns mycket utveckling i att ha dataserverhallar hos sig och det vill vi vara med om att driva. Det här är viktigt för Boden för att det skapar gröna och hållbara jobb. Vi jobbar bland annat med energieffektiviseringar av dataserverhallar och vi har också satt upp ett växthus som ska drivas på restvärme från en dataserverhall, säger Claes Nordmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer