Den komplexa hotbilden mot Sverige kommer att diskuteras under Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. Bilden är en arkivbild. Foto: Lars Pehrson/SvD /TT

Generalsekreterare: Komplexa hot mot Sverige

Publicerad

På söndag startar Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. De olika hoten mot Sverige kommer att diskuteras under de tre dagar konferensen pågår.
– Det finns många olika typer av hot som gör försvars- och säkerhetspolitiken komplex, säger Maud Holma von Heijne, Folk och Försvars generalsekreterare.

Under Folk och Försvars Rikskonferens möts politiker, representanter ur Försvarsmakten och civilsamhället för att diskutera och debattera Sveriges säkerhetspolitik, försvar och krisberedskap. I fokus står världens säkerhet, Sveriges försvar, människors trygghet och samhällets krisberedskap.

Oklar fiende

–  Under kalla kriget visste vi var hotet kom ifrån och hur det såg ut. I dag vet vi inte alltid vem som är fienden. Numera har vi också hotet om klimatförändringar och naturkatastrofer och vi har krafter som vill skapa splittring och brottslighet som vill sätta rättssystemet ur spel, vilket hotar demokratin. Exemplen är många och det kommer vi prata om på konferensen, säger Maud Holma von Heijne.

Ökad medvetenhet

Många yngre människor har aldrig upplevt kalla kriget eller annat hot i det svenska närområdet men Maud Holma von Heijne tycker att de unga

fått ett allt större medvetande om totalförsvar och civilt försvar. Hon tror även att den återinförda värnplikten påverkar medvetenheten om de hot som Sverige kan behöva försvara sig emot.

– Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap, MSB, gjorde nyligen en undersökning som visar att försvarsviljan ökar bland de yngre. Kunskap är en viktig drivkraft för engagemang i försvaret, säger Maud Holma von Heijne.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer