– Vården är viktig och då måste man kunna gå emot partiet, säger Sten Nyhlén (S) som gick emot sitt eget parti och räddade 25 vårdplatser på Sunderby sjukhus.

Gick emot sitt parti – räddade 25 vårdplatser

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Sten Nyhlén gick emot partilinjen och röstade med oppositionen. Därmed räddades 25 vårdplatser på Sunderby sjukhus.

”Vården är viktig och då måste man kunna gå emot partiet”, säger han.

Regionfullmäktige behandlade på onsdagen förslaget att dra ned på antalet vårdplatser vid länets fem sjukhus.

När det gäller de så kallade tekniska vårdplatserna blev det ingen diskussion eftersom det handlade om en rent administrativ fråga.

Bekände färg

Men den föreslagna neddragningen av 25 vårdplatser på tre avdelningar Sunderby sjukhus ledde till långa diskussioner och till slut bekände socialdemokraten Sten Nyhlén färg.

Han föreslog avslag på styrelsens förslag och gick därmed mot partiets linje som var nedläggning.

Voteringen slutade 36-35 för att rädda vårdplatser na och så blev också beslutet.

”Jag får inte vara med”

– Vården är viktig för medborgarna. Vi kan inte lägga ned fler vårdplatser när folk från länet redan i dag har svårt att få komma in på Sunderby sjukhus. Då måste man kunna gå mot sitt parti, säger Sten Nyhlén.

Men det tycker inte Socialdemokraterna i Norrbotten?

– Nej, de har redan kastat ut mig inför nästa mandatperiod. Jag får inte vara med på valsedeln, säger han..

”Verksamheternas val”

Regionrådet Anders Öberg (S) tyckte att det var en förvirrande debatt och han beklagade att de tre styrande partierna förlorade omröstningen.

– Den föreslagna neddragningen av 25 vårdplatser beror på att verksamheterna själva ändrat på sina arbetssätt och metoder och att de inte tycker sig behöva vårdplatserna i den här formen. Vi går mot mer öppenvård säger han.

Men sjukvårdspartiets ledare Kenneth Backgård vill se vårdplatserna  som ”ett dragspel” som kan användas där bristsituationer uppstår.

– Det var därför vi yrkade avslag på styrelsens förslag, säger han. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.