Richard Esser har gått mycket barfora sen han var liten och tränat upp fötterna. Foto: SVT

Gick fjällvandringslopp barfota

Uppdaterad
Publicerad

Australiensaren Richard Essers vandrade en tredjedel av de elva milen i loppet Fjällräven Classic helt barfota och resten i lätta barfotaskor.

Richard Essers från Australien tillryggalade de elva milen genom den svenska fjällvärlden på ett något ovanligt sätt. Cirka 30 procent av vandringen gjorde han nämligen barfota och resten med endast lätta barfotaskor på fötterna.

– De svåraste bitarna att gå barforta är där det är spångat, för när det är lerigt och andra vandrare gått på spångarna innan med leriga skor så blir det halkigt, säger Richard Essers.

Tränade fötter

Fjällräven Classic är ett fjällvandringslopp som går från längs Kungleden från Nikkaluokta till Abisko. Där andra vandrar med kraftiga kängor eller stövlar går Richard Essers alltså barfota, men hans fötter är tränade:

– Jag vandrar ganska mycket barfota och det är något man tränar upp. Som barn gick jag ofta barfota och det har blivit en vana. Jag har till och med jobbat som snickare barfota istället för att ha på mig arbetsskor, säger Richard Essers.

Utforskade isgrottor

Han startade i grupp 6 på lördag eftermiddag och kom i mål på onsdag kväll. Dock gick han inte raka raka spåret hela vägen, utan var upp och utforskade isgrottor kring Kebne också. Sen fick han springa med full packning för att hinna ikapp kamraterna.

Är barfotavandring det australiensiska sättet att vandra på?

– Haha, nej det skulle jag inte säga. Men jag har några vänner som också går mycket barfota, säger Richard Essers.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.